Биди сама своја вселена и не се плаши од својата големина

Дозволи си да згрешиш. Да се вознемириш. Да се менуваш. Да се восхитуваш на новите работи и кога ќе имаш 60 год, исто како да си 16.  Дозволи си себе си, да не одговараш на провокации, да не се правдаш, да не докажуваш, да не убедуваш.

Дозволи си себе си да отпуштиш.  И да си одиш, од оние кои не се на твојот пат. Оди си, од оние кои не те почитуваат, не те сакаат и не ги сакаш.

Дозволи си себе си, да бидеш поинаква. Да не се вклопуваш во било која категорија, оквир, стереотип, типологија и врста. Не оправдувај ничии очекивања и не постапувај, за да му угодиш на некој против своја волја. Дозволи си себе си, да се занимаваш со себе. Најмалку еден час дневно. Еден час, дури и ако се состои од расцепкани минути низ цел ден.

Дозволи си себе си, да не зборуваш- ‘Немам време за себе’. Тоа постои. Земи го. И сонувај. Без исклучок- нешто големо, нешто неостварливо.( а всушност како знаеш дека е неостварливо?) Дозволи си себе си да постоиш. Само дозволи.

 Да бидеш своја. Прво дозволи си. Дури тогаш ќе видиш што ќе се случи.

by Рита

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: