Мажот е суштество со фабричка грешка

„Мажите, во суштина се многу нежни, но ниедна жена не го сфатила тоа и не го разбрала нивниот страв.

Мажот е суштество со фабричка грешка, драга моја Бланш.

Во него е вграден најсилниот страв: стравот од жена. Кога мажот ќе ја сретне вистинската жена, тој чувствува ужасна вртоглавица, треперење и слабост. За да го прикрие тој страв, таа своја одвратна слабост, тој станува војник. Стекнува чинови. Прави големи скокови. Држи говори по собранијата. Води војни. Ја покажува силата. Ги напнува мускулите.

Земете ги големите диктатори за пример. Едно обично женско исмевање на тој страв од младоста редовно потем го чини човештвото милиони жртви.“

„Црни играчки“ – Венко Андоновски​

Leave a Reply

Up ↑

%d