Разбери, лесно е да судиш. Прости, не замерувај…

Не може ниедно човечко суштество да даде она што не примил.

Она што не усвоил. Она што не носи во себе. fb_img_1539349568149

Tоа не може да даде.

Личноста која повредува значи дека е повредена.

Личноста која мрази значи дека омразата ја почувствувала на своја кожа. Личноста која радост сее, радост негде жнеела.

Личноста која само се жали, доживеала да ја жалат.fb_img_1539674597159

Личноста која шири љубов значи дека е во љубов, барем еднаш искапена.

Затоа знајте, додека човек не стане свесен за теретот кој го носи, што и да е, ќе го пушта и понатаму.

Не затоа што е лош човек туку затоа што почувствувал зло. Затоа што бил повреден. Кога некој ќе ни стави нож во грбот никогаш не се прашуваме од каде тој нож дошол?.

Се грижиме за својата рана не сфаќајќи дека насилникот трпел насилство и тој нож од својот грб го извадил. Во надеж дека ќе помине. Од страв да не добие нов нож. Од незнаење дека може поинаку, ќе направи како што му направиле. Ќе ја проследи болката во надеж дека неговата ќе исчезне и дека минатото ќе се избрише. Како тогаш можеме да бидеме лути, гневни и полни со недоразбирање кон насилникот, чија рана е инфицирана и кој не почувствувал каков мелем се топли очи, меко срце и човек кој не го осудува.

Разбери, лесно е да судиш. Прости, не замерувај. Од каде да знаеш какви се тие рани и тие ножеви? Со тој терет и ти не би знаел подобро.

by Рита

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: