Бог не ве одбива, само ве насочува кон подобриот пат

Колумна на Елизабет Гилбет, автор на најпродаваниот роман ‘Јади, моли, сакај’.

Кога почнав да пишувам, моето среќно животно беше желка, бидејќи писателите треба да бидат меки внатре, да имаат цврста надворешна школка и да го залепат вратот, за да напредуваат. Потоа напишав контрaверзна книга за одредена религија, која предизвика неколку луди закани, а желката не беше достојна за предизвикот.

Ми требаше животно, што може да изгледа опасно во окото. Додека се пакував за мојата турнеја, да ја промовирам книгата, си помислив -‘Па, јас сум родена во годината на Тигар. Претпоставувам, дека би можелa да го земам тигарот како мој заштитник.

Тогаш еднa пријателка ми телефонираше и ме поздрави со “Здраво, тигар!” Таа никогаш порано не ме викаше така. Ах.

Потоа заѕвони ѕвончето. Тоа беше FedEx, доставува огромна фотографија на тигар, која еден познаник, ми ја испрати како подарок. Ах.

Подоцна, кога се пријавив во мојата хотелска соба, забележав еден ботанички печат под наслов ‘Тигарски лилјани’: Секое цветно ливче беше всушност цртеж на лицето на тигарот. Ах.

Таа вечер,  еден читател ми даде резба, на суштество со школка на желка и главата на тигар. Не, ха.

Почнав да се сомневам дека овие настани, беа повеќе од случајност. Можеби сега ги вртите очите, исто како мојот пријател, кој сака да го пензионира зборот ЧУДО, од англискиот јазик и да го замени, со проклета случајност.

Претпоставувам дека повеќето случајности се чиста шанса. Но, наоѓам некои толку неверојатни приказни, што не можам да верувам, дека живееме, во сосема случаен универзум.

Не знам дали сте слушнале за близнаците, кои ги разделуваат како мали и кои имаат речиси слични животи. Браќата-близнаци биле именувани Џејмс од нивните посвоители; и двајцата се ожениле за жени по име Линда, а потоа и за втора сопруга по име Бети. Еден го нарекол неговиот син Џејмс Алан; другиот – Џејмс Алан. Двајцата имале кучиња наречени Играчка, пушеле исти цигари и работеле во спроведување на законот.

Овие приказни ме убедуваат, дека треба да останам отворена кон можноста за магија – но не сакам да ја отфрлам причината.

Затоа, дојдов до еден метод за одвојување на мистичното од секојдневното: Кога имам неверојатно искуство, поставувам три прашања. Всушност, едно прашање, поставено на три начини: (1) Зошто ми се случува ова? (2) Зошто ми се случува ова? (3) Зошто ми се случува ова?

Психијатарот Карл Јунг, имаше термин за значајни совпаѓања: синхроницитет.

Тој не зборуваше само за интересни изненадувања, како на пример добивање број на лотарија, што одговара на вашиот датум на раѓање. Синхроницитетот е она, што се случува кога навидум неповрзаните настани, се совпаѓаат на неверојатни начини, кои имаат некакво значење за вас.

Јунг верувал, дека синхроницитетот е доказ за обединувачка свест на играта во универзумот, создавајќи физички манифестации, на она што се случува во нашата психа. Ние можеме да ги користиме овие синхроницитети, за подобро да се разбереме себеси; на пример, мојот ден со ‘многу тигри’ ми помогна, да го видам делот од себе кој беше силен и цврст, иако поголемиот дел од мене се чувствува така мало и небитно.

Нештата како овие ми се случуваат често. Бидејќи јас, секако, не сум повеќе заслужна од било кој друг. Во вакви ситуации се прашувам себе си: “Зошто ми се случува ова?”

Треба да се запрашате истото, кога ќе се соочите со совпаѓања толку значајни,  бидејќи тие, се чини, како да се направени специјално за вас.

Мојот одговор на ова прашање потсетува на Јунг: Мислам, дека е нешто повеќе од шанса, тоа е работа на Универзумот. Додека реалноста, обично се губи во ‘бесмислената музика’ на случајности, понекогаш знае да ни зборува, на јазик што го разбираме.

Зошто? Можеби затоа што нашата мала Свест е интимно поврзана, со големата Свест и можеби ќе ни треба малку повеќе сила, која е поголема и помудра од нас самите.

Зошто ми се случува ова? Кога ја оценувате случајноста во сопствената приказна, поставете го тоа прашање како статистичар, потоа како детектив, а потоа како трагач. Можеби ќе ја разгледате можноста, дека сте поврзани со сè во Универзумот, и сè во Универзумот може да биде поврзано со вас, а значењето тече во двата правци, во еден мистериозен константен поток. Ах.

извор: Oprah.com

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: