Пабло Неруда- Забрането е

Забрането е да се плачи додека нешто не се научи,

да се разбудиш а да не знаеш што со себе,

да се плашиш од своите сопствени спомени.

Забрането е да не им се смееш на проблемите,

да не се бориш за она што сакаш,

да се откажеш од се’ поради сопствениот страв,

да ги оствариш своите соништа.

Забрането е да ги оставиш своите пријатели, да не се обидеш да разбереш што заедно сте проживеале,

и да ги бараш само тогаш кога ти се неопходни.

Забрането да не бидеш свој пред другите, да се преправаш пред луѓето кои не те засегаат,

да изигруваш кловн за да те забележат,

и да ги заборавиш сите кои се грижат за тебе.

Забрането е да не направиш се’ за себе, да бидеш уплашен од животот и од она што животот те обврзува,

да не го живееш секој ден до последен здив.

Забрането е некој да ти недостасува без радост,

да ја заборавиш неговата насмевка и очи,

а се’ само поради тоа што тој избрал поинаков пат од твојот,

забрането е да се заборави неговото минато,

и да се замени за неговата сегашност.

Забрането е да не се обидеш да ги разбереш другите,

да мислиш дека нивниот живот е повреден од твојот,

да не осознаеш дека секој има свој пат и слава.

Забрането е да не создаваш сопствена приказна,

да немаш минута за оние на кои си им потребен, 

да не разбереш дека живот е она што се дава,

но исто така и она што зема.

Забрането е да не се бара среќа,

да не се живее живот со позитивен став,

да не сметаме дека секогаш можеме да бидеме подобри;

Забрането е да се заборави дека без тебе овој свет не би бил ист.

Leave a Reply

Up ↑

%d