Животот е избор, а не судбина

Ми вели мојата пријателката, по раскинувањето на еден пар: ‘Не беше таа за него, но, се радував што тој сепак има некој, да не биде сам’.

Замислете мотив. Со некој сте само да не бидете сами. Не мислам дека тоа е добра основа на која може се гради партнерство.

Прво ти е страв од осаменост, па тоа те натера да бидеш со некој, а потоа погрешната врска создава страв, повторно да бидеш среќен. Кога си сам можеш да се плашиш само од осаменост. Кога си со некој, а пак сам, почнуваш да се плашиш од животот..

Тоа дури е проблем. Оној кој не се плаши да биде сам, тој може лесно да биде и со други. Тој не мораше да се заложи себе си, за да добие ронка заедништво.

Што почива на страв, порано или подоцна, прераснува во големо промашување.

Бранкица Дамјановиќ

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: