Нема повеќе да им угодувам на оние, на кои не им се допаѓам!

Јас повеќе нема да ги трпам оние, кои не го заслужуваат моето трпение. Јас не сум подготвен да трпам се’ што ќе ми испрати животот. Не затоа што сум станал арогантен, туку дојдов до точка во која, ми е жал да го губам времето, на нешто што не ми лежи на душата, што ми предизвикува болка.

Јас не трпам цинизам, неоснована критика и побарувања од било кој вид. Изгубив желба да им угодувам на оние, на кои не им се допаѓам, да ги сакам оние кои мене ме сакаат и да се насмевнувам на луѓето кои никогаш не ми се насмевнуваат, да ми возвратат.

Јас не трошам ни минута за лажговци и манипулатори. Си одам ако покрај себе гледам преправање, лицемерие и евтино ласкање.

Трачовите предизвикаат одвратност во мене. Не сакам ривалство и споредување. Верувам дека светот е создаден од спротивности и затоа избегнувам луѓе со инертни, нефлексибилни начини на размислување.

Во пријателството ме привлекува верност, а ме одбива предавството. Не комуницирам со оние, кои не знаат како да дадат комплименти или не знаат да кажат збор на подршка.

Преувеличување и крајности ме доведуваат до досада. Тешко ми е да ги прифатам оние кои не ги сакаат животните. Но, првенствено, јас повеќе не ги трпам оние, кои не го заслужуваат моето трпение.

Jose Micard Teixeira

Португалски коуч, автор на книга за самопомош- ‘Како да престанеме да ја трошиме својата духовна сила’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: