Животот е најтежок испит

Да ви раскажам една кратка приказна која ни ја кажа Sri Sri Ravi Shankar еднаш кога бевме во негово друштво. На прашањето како да се носиме со критиките, трачот и зборовите на лошите луѓе, тој одговори: – ‘Да се однесуваме како ѓубреџии’, а ние ги отворивме своите очи и уши, да слушнеме за што ќе зборува.

Кога ќе ве пофали некое мало дете, тогаш тоа не е многу важно и не го земате тоа при срце, но ако ве пофали познат критичар, тогаш е тоа ‘многу битна работа’. А вие сте сеуште, онакви исти какви што сте и пред некој да ве пофалил.

На ист начин, кога некој ве куди како немате појма да пеете, да свирите или танцувате, стилот на облекување и не ви е баш некој…се зависи кој ви го рекол тоа.

Ако тоа ви го каже мало дете или најдобар пријател, тогаш тоа и ‘не е многу меродавно’, но ако тоа го каже светски познат композитор, сликар или некој критичар, тогаш ситуацијата е грозна. А вие сте всушност исти онакви, какви што сте биле и пред критиката.

Она што другите пред вас ‘ќе фрлат’, тоа е нивно ѓубре, а вие најчесто се фаќате за ѓубрето. И не само тоа, туку го држите на срце и со години по него копате, како вистински ѓубреџија.

Фрлете ги тие туѓите ѓубрина и не обрнувајте внимание. Вашиот живот е поважен од купишта на туѓо ѓубре.

Извор: vastu-guru.com

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: