Да се биде жена е толку фасцинантнo

“Да се биде жена е толку фасцинантнo. Тоа е една авантура што бара таква храброст, предизвик кој никогаш не здосадува.

Има толку многу работи кои треба да се преземат ако се родиш како жена. За почеток, ќе треба да се бориш за тврдењето дека ако Бог постои, би можело да биде и една стара жена со бела коса или убава девојка.

Потоа ќе мора да објасниш дека гревот не е роден оној ден кога Ева го скинала јаболкото: тој ден е родена прекрасна доблест наречена непослушност.

На крај ќе мора да докажеш дека внатре во твоето тело постои интелигенција што бара да биде слушната. ”

Oriana Fallaci (Писмо до нероденото дете)

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: