Не заслужува било кој и било што ваше внимание

Вистинскиот живот е оној кој е сега. Со признание на она што постои. Што имам, што можам. До каде дојдов. Без фантазии, очекувања, розеви наочари. И без целосната верба, дека еден ден, ќе дојде моментот и…’тој ќе се врати’, ‘тој ќе ја напушти својата жена и ќе биде со мене’, ‘тој ќе почне да работи’, ‘ќе го остави алкохолот’, ‘ќе сфати дека не може со мене така и ќе се промени’.
Велат дека зрелоста доаѓа, кога човек се движи од очекувањата од надворешна подршка, кон стекнување на внатрешна. Но, процесот на растење е многу болен.


Жената верува, мажот ветува и таа се надева. Со колапсот на надежта, се стекнува слобода. Слободата на розевите наочари. И слободата да се живее својот живот. Не да се чека, не да се моли, да се замолува, да се надева, да не се тераш себе си да веруваш, туку едноставно да живееш. Да се сумираат резултатите. Сумирање всушност на она што имаш денес. И со тоа да се живее.


Не спорам, да се погреба надежта е многу горчлив процес. И толку има бес. Во она колку, кој години поминал во очекување. Колку сила и време е потрошено, колку солзи исплакано, колку соништа поминале…и се’ за ништо.

Со закопувањето на надежта, може да се стекне храброст да се живее. Нема повеќе чекања, може да се земе и да се работи. Најважно е да се знае што се сака. Кога ќе се сруши надежта, доаѓа бесцелност. Горко, празно, безнадежно.


Не можам да го променам другиот. Не можам да направам, за тој да ми даде се’ што ми е потребно. Не можам да барам да ми се вратат, сите мои години на чекање.

А најлошо од се’, е што она што го сонував, она што чекав, нема да се случи. Надежта не се руши со силата на волјата, туку треба да се случат надворешни случувања, против кои повеќе не можеш да одиш. Кога оковите на надежта ќе паднат, човекот стекнува слобода да живее.

Извор : https://econet.ru/articles/185442-kogda-umiraet-nadezhda-nachinaetsya-zhizn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: