Ти си она што мислиш

Кој сум јас? – го прашува еден човек старецот. -“Ти си она што мислиш”- одговори старецот- ” -“Ке ти раскажам една приказна”.

Еден ден, покрај градските зидини, приквечерина, се гледале две сенки од луге како се бакнуваат.

-“Тоа се тато и мама”- мисли невино дете

“Тоа се љубовници”- мисли човек со расипана фантазија.

“Тоа е мојот сопруг” – мисли љубоморна жена.

“Тоа се двајца пријатели кои не се виделе многу години”- мисли човек кој живее сам.

“Тоа се двајца трговци кои направиле добра работа”- мисли човек алчен за пари

“Тоа е таткото кој го гушка својот син кој се вратил од војна”- мисли жена со нежна душа.

“Тоа е ќерка која го гушка својот татко кој се вратил од пат”- мисли човек ожалостен поради смрта на својата керка.

“Тоа се заљубени” – мисли девојка која сонува за љубов.

Тоа се двајца кои се борат на смрт- мисли убиецот. “Кој знае зошто се гушкаат”- мисли ограничен човек

“Колку е убаво да се видат двајца како се гушкаат”- мисли племенит човек

“Секој мисли”- вели старецот- ” во зависност- кој е ТОЈ. Задлабочи се во своите мисли: тие најмногу можат да ти кажат за тоа кој си ти.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: