Следи го патот на срцето

Се’ низ што сега поминуваш, само е една од милион можни патеки, по кои патуваш. Поради тоа мораш секогаш да имаш на ум, дека патеката е само патека; ако чувствата ти велат, дека по неа не смееш да патуваш, на таа патека, не треба да останеш по никоја цена.

За да имаш вистинска јасност, мораш да живееш дисциплиниран живот. Само тогаш ќе знаеш, дека секоја патека е само патека и не е навреда ни за тебе, ни за другите, да ја напуштиш, ако ти налага твоето срце.

При тоа, твојата одлука, да останеш на патеката или да ја напуштиш, мора да биде ослободена од стравот или амбицијата. Те предупредувам. Провери ја секоја патека темелно и промислено. Провери толку патеки, колку што мислиш дека е потребно.

Carlos Castaneda – ‘Патот на срцето’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: