Животот не е краток, туку ние доцна се сетивме да го живееме

Многумина никогаш не се присутни во сегашноста, бидејќи несвесно веруваат дека следниот момент ќе биде поважен од овој. Но, на тој начин го пропушташ цел свој живот, кој никогаш не е ‘не сега’.

И тоа е големо откритие за некои луѓе- да осознаат дека животот е секогаш сега! Времето воопшто не е драгоцено, затоа што е привид. Она што го сметаш за драгоцено, не е времето, туку една единствена точка која се наоѓа надвор од времето- сегашниот момент. Тоа е навистина драгоцено.

Што повеќе се фокусираш на времето- на минатото и иднината- тоа повеќе го пропушташ сегашниот момент, најдрагоценото што постои. Минатото ти дава идентитет, а иднината носи ветување за спасение и исполнување во било кој облик. И едното и другото е илузија.

Штом ќе почнеш да го почитуваш сегашниот момент, сета несреќа и твоја внатрешна борба во тебе се раствора, а животот почнува да течи со радост и леснина. Кога делуваш во свесноста на сегашниот момент, се’ што правиш станува испреплетнено со чувство на квалитети, грижа и љубов- дури и во наједноставно дејство. Биди длабоко свесен дека сегашниот момент е се’ што имаш.

Дозволи СЕГА да стане примарен фокус на твојот живот.

Echart Tolle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: