Она од кое бегаш е во твојата глава

Еднаш еден ученик на Руми му постави интересни прашања. Руми на нив имаше прекрасни одговори..

Што е страв? -Неприфаќање на неизвесност. Ако ја прифатиме неизвесноста, тоа станува авантура.

Што е завист? -Неприфаќање на доброто во другите. Ако прифаќаме тоа станува инспирација.

Што е лутина?- Неприфаќање на работите кои се надвор од контрола. Ако ги прифаќаме тоа станува толеранција

Што е омраза?- Не прифаќање на личноста каква што е. Ако личноста безусловно ја прифаќаме, тоа станува љубов.

Што е отров?- Се’ што е повеќе од она што ни е потребно е отров. Тоа може да биде Моќ, Богатство, Глад, Его, Алчност, Мрзливост или било што друго.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: