Треба да знаеш да кажеш ‘Доста’. Да кажеш ‘Не сакам’

Треба да знаеш да застанеш. Треба да знаеш да се чуваш во овој луд свет. Треба да знаеш да бидеш добар со себе. Треба да знаеш да кажеш ‘Доста’. Да кажеш ‘Не сакам’…

Овие денови повторно влегов во машината која меле, која ми го одзема и последниот атом сила, ги испитува границите на мојата издржливост, ме извлекува на површина како нервозна, раздразлива и подготвена за расправија.

Се препуштив на таа машина во потполност, мислев дека така мора, дека немам избор, дека од неа нема излез. А излезот е многу едноставен и очигледен.

Едноставно, застани. Излези.

Немој се’ ти. И немој само ти. Излези од машината и гледај што ќе се случи. И знаеш што? Машината ќе продолжи да меле, само без тебе. Ниту една секунда нема да застане, нема да почувствува дека те нема. Бидејќи тоа е машината. Тие немаат емоции.

Излези. Сочувај се. За оние кои имаат емоции.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: