Таму каде има многу гнев, таму има голема болка

Животот е огледало. Ако сам себеси се осудуваш и критикуваш- и другите ќе те осудуваат и критикуваат. Ако сам себесиси нанесуваш болка- и другите ќе ти создаваат болка. Ако сам себеси се лажеш- и другите ќе те лажат.

Ако си неодговорен кон самиот себе – тогаш и другите кон тебе ќе бидат неодговорни. Ако самиот себе се исмејуваш- и другите ќе те исмејуваат. Ако ти сам не ги следиш своите чувства- никој друг нема да ги следи; ниту твоите чувства, ниту тебе.

Но, ако ти себе самиот се сакаш- и другите ќе те сакаат. Ако веруваш во себе- и другите ќе веруваат во тебе. Ако си чесен кон себе- и другите ќе бидат чесни кон тебе. Ако се почитуваш сам себе-и другите ќе те почитуваат! Животот е како огледало: ако му се намуртиш и другиот тоа ќе го направи, но ако се насмееш, ќе ти возврати со насмевка.

William Thackeray

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: