Кога за некој си важен, тоа се гледа

Ќе зборуваш за себе..На толку различни начини. На начинот на кој влегуваш во просторија, поминуваш со прстите низ косата, се насмевнуваш, зборуваш, поздравуваш прва, нарачуваш кафе, се заблагодаруваш. Иако филџанот после тебе ќе остане празен.

Нема тоа да го забележиш, но биди сигурна, ќе забележат сите други. Твојата харизма е облечена во скромност, која секојдневно чекори со тебе рака под рака, а ќе зборуваат за тебе, повеќе од било кој скап фустан, торба или убави чевли.

Скромноста е многу, многу вредна од она што за своето тело ќе купиш. Негувај ја, те молам. Вредна е и толку ретка. Ќе зборуваш за себе. На толку различни начини.

Начинот на кој веруваш во луѓето, кои недоволно веруваат во себе. Начинот на кој некој ќе пофалиш, а тој мисли дека е премногу слаб, многу мал. Да му се даде некому парче од своите крила, по несреќата во кои тој своите крила ги скрши, тоа е она што ќе зборуваат за тебе, повеќе од било што друго.

Да не гледаш во лузните на човекот, туку во ‘линиите’ кои го прават посебен. Не може така секој, но ти можеш.

Не го тргај затоа погледот, те молам. Гледај право и кога се’ околу тебе ќе биде криво, бидејќи знаеш, токму со тишина да кажеш најмногу. А луѓето ќе уживаат да те слушаат.

Ингрид Дивковиќ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: