Бог е поголем од твоите проблеми..слушај ги пораките!

  1. Престани да се грижиш. Животот ти зададе удар, а ти седиш и се грижиш. Дали заборави дека Јас сум тука за да го носам цел терет за тебе? Или уживаш во мрчењето кон секоја ситница која ќе ти дојде во животот?

2. Направи список. Нешто треба да се направи или да се погрижиш за нешто. Стави го тоа на списокот. Не, не на твојот список. Стави го тоа на Мојата листа. Дозволи ми Јас да се погрижам за проблемот. Не можам да ти помогнам, се додека тоа не ми го предадеш Мене. Иако Мојата листа е долга, Јас сум на крај на краиштата Бог..

Можам да се погрижам ако било што ставиш во Мои раце. Всушност, за волја на вистината, јас се грижам за многу работи за кои ти воопшто не размислуваш.

3. Верувај ми. Кога еднаш Мене ќе ми го предадеш теретот, престани да се обидуваш повторно да го земаш назад. Верувај ми. Имај верба дека ќе се грижам за сите твои потреби, проблеми и искушенија. Проблем со децата? Стави ги на мојот список. Финансиски проблеми? Емоционален проблем? За Мене, стави ги на Мојата листа…

4. Остави настрана. Немој да се разбудиш едно утро и да кажеш: ‘ Ха, сега се чувствувам посилно, мислам дека можам да излезам на крај со тоа’..Зошто мислиш дека се чувствуваш појак? Едноставно. Ми го предаде својот терет и сега Јас се грижам за тоа. Јас исто така, ја обновувам твојата сила и ти давам мир.

Но, знаеш ли, ако ти ги вратам проблемите назад, ти повторно ќе бидеш на почеток? Остави ги своите проблеми со Мене и заборави на нив. Пушти ме мене да ја работам својата работа.

5. Разговарај со мене. Сакам да заборавиш на многу работи. Заборави она што те излудуваше. Заборави на грижи и искушенија бидејќи знаеш дека јас имам се’ под контрола.

Но, една работа те молам никогаш не заборавај- да разговараш со Мене- Често! Те сакам! Сакам да го слушнам твојот глас. Сакам да бидам вклучен во се’ што се случува во твојот живот. Сакам да слушам за твоите пријатели и семејство. Молитва е едноставен разговор со мене…

6. Имај верба. Од горе, гледам многу работи кои ти не можеш да ги видиш. Имај верба во Мене дека знам што работам. Ќе продолжам да се грижам за тебе, да внимавам на тебе и да ги задоволам твоите потреби. Само треба да Ми веруваш. Иако имам поголема задача од тебе, се чини дека имаш многу проблеми во извршувањето, само на својот едноставен дел. Колку тешко може да биде да Ми веруваш?

7. Дели. Кога имаше 2 год, научи да делиш. Како тоа го заборави? Тоа правило и сега вреди. Дели со оние кои се помалку среќни од тебе. Дели радост со оние, на кои им треба охрабрување. Дели смеа со оние, кои долго не се насмеале. Дели ги своите солзи со оние кои заборавиле како да плачат. Дели верба со оние кои ја немаат.

8. Биди трпелив. Во само еден живот, создадов можност да искусиш различни искуства. Растеш од дете до возрасен човек, имаш деца, многу пати ги менуваш работите, учиш многу работи, патуваш на многу места, сретнуваш многу луѓе и толку многу ќе искусиш. Како тогаш можеш да бидеш толку нетрпелив кога Мене, ако ми е потребно малку повеќе време од она што ти го очекуваш, да го решам твојот ‘проблем’?

Верувај во мојата точност, бидејќи Моето темпирање е совршено. Само затоа што Свемирот го создадов за 6 дена, сите мислат дека Јас секогаш брзам, брзам, брзам….

9. Биди добар. Биди добар кон другите, бидејќи и нив ги сакам подеднакво како што те сакам тебе. Можеби не се како тебе и не го живеат животот на твој начин, но сепак јас сите ве сакам. Те молам, обидете се да се сложувате поради Мене. Секој од вас го создадов различен во нешто. Би било досадно ако сите сте идентични. Те молам, знај дека ја сакам секоја твоја разлика.

10. Сакај се себеси. Така многу те сакам тебе; како можеш тогаш да не се сакаш себе? Те создадов само од една причина – за да бидеш сакан и да знаеш да сакаш. Јас сум Бог на Љубов. Сакај ме. Сакај го ближниот и сакај се себеси. Се растажувам кога ќе те видам тебе како се лутиш на себе, кога работите не одат како што ти очекуваше. Многу си ми драгоцен.. И никогаш тоа немој да го заборавиш..

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: