Начинот на кој другите се однесуваат кон вас покажува кои се тие навистина

Многумина чуваат тајни за себе, далеку од дневното светло, така да другите не можат да погодат што всушност ги раздвижува. Можеме да кажеме дека на тој начин се штитат. Но ако доволно обрнете внимание, можете да видите што точно луѓето се обидуваат да сокријат од вас.

Често нивното чувство за себе се очитува во облик на агресија врз другите. Ако почнете внимателно да набљудувате и слушате, ќе видите како ги откриваат своите недостатоци, обидувајќи се да ги обвинувате другите.

Дали некогаш се обиделе да ве обвинат за предавство? И на крајот личноста која ве обвинува всушност е предавникот. Кога некој ќе ве обвини за предавство, иако сте сигурни дека тоа не е така, одново имате увид во срцето на другата личност. Целта на оној кој ве обвинува е да го сврти вниманието од себе и своите лаги.

На светот постојат многу несигурни луѓе кои се трудат да направат се’ за и другите да се чувствуваат помалку сигурно. Токму тоа однесување произлегува од внатрешен комплекс. Поголемиот број на такви луѓе биле насилни, но сега чувствуваат потреба да ги понижуваат другите. Ги омаловажуваат и им ја одземаат самодовербата. А нивните шеги често се така суптилни што ниту сами не разбирате колку се погубни за вас.

Но, кога добро ќе слушнете што зборуваат, секако ќе видите знаци на нивна ниска самопочит. Но, не треба да го ‘убиете’ сторителот со неговото сопствено оружје. Подобро обидете се да ги разберете неговите причини и да му помогнете да ги реши. Природата на односот со луѓето кон вас е одраз на она кои се навистина.

Заклучокот е дека основата на нечиј негативен однос кон вас е често темел на неговите сопствени проблеми, чувства и постапки. Затоа, кога некој ве клевети, не го сфаќате како обвинение, туку како негово сопствено признание. Затоа внимателно слушајте.

Извор: cluber.com.ua

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: