Не може никој два пати да те повреди, освен ако тоа ти не си го дозволиш

Не може никој два пати да ти нанесе болка, освен ако не му дозволиш. Првиот пат е можно. Вториот пат тоа е наш избор. Бидејќи секогаш можеш после првиот пат да се оддалечиш. Физички, емоционално…како било.

Можеш врз основа на однесувањето и делата да знаеш што можеш следно да очекуваш. И да не бараш оправдување и каење таму каде што ги нема. Да се даде и втора шанса, а речиси ниту за првата има место. Процени мудро, дали има простор за тебе? За нешто подобро?

Или е тоа голем знак да се тргнеш засекогаш. Бидејќи не може никој повторно да те допре, ако тоа не го дозволиш. Можеш да останеш физички тука, но недопирлив. Блиску, а далеку. Да се направи енергетска и емоционална граница за оние кои не заслужуваат да ти се доближат. А ќе знаеш непогрешиво по нивното однесување дали го заслужуваат тоа. Дали те заслужуваат тебе? И заслужуваат ли она што го нудат?

Добро размисли. Мудро размисли. И исчисти го својот двор од плевелот. А тлото, да не можат повеќе да растат. Тргни го од себе. И својата самодоверба. Запрашај се што навистина сакаш и што мислиш дека заслужуваш. И не се спуштај пониско од тоа.

И не дозволувај да те зграпчат оние кои не знаат да те почитуваат. Но, прво почни ти да се почитуваш себе. Стави се на прво место. И не дозволувај никој да те гази. Никој. Појак си отколку што мислиш.

Само освести ја таа сила. Пронајди ја длабоко во себе. И тргни го тоа што не ти припаѓа. Бидејќи ти тоа го можеш. И треба. Затоа запомни: другите секогаш те почитуваат до граница до која сам се почитуваш. Ниту повеќе, ниту помалку од тоа.

Ива Брадариќ

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: