Филозофија која го менува животот: 20 едноставни правила

1. Подржувајте и фалете ги луѓето во секоја поволна прилика. Вашето одобрување поволно делува на растот на човекот.

2. Никогаш никој не го исмејувајте или понижувајте.

3. За човекот зборувајте само добро. Ако не можете ништо позитивно да кажете, подобро ништо не зборувајте.

4. Бидете внимателни кон делата на луѓето, тогаш секогаш ќе можете да најдете причина да ги прифатите луѓето, а да не им ласкате.

5. Насочете го вниманието на позитивните особини на човекот. Ако тој сеуште не е доволно племенит и мудар, тогаш поттикнете во него таков човек. И тој човек ќе посака тоа да го потврди.

6. Не треба да ги критикувате луѓето. Ако сепак се одлучивте за критика, тогаш таа нека биде свртена кон неговите постапки, а не кон неговата личност.

7. Не треба постојано да се демонстрира својата супериорност. Така само си создаваме себеси пријатели. Ако сакате да се дружите со луѓето, тогаш нека ја почувствуваат својата важност покрај вас.

8. Секогаш забележувајте ја својата грешка и вина – и кажете извини.

9. За да ве послушаат, подобро е да предлагате, отколку да издавате наредби.

10. Раздразливост- тоа е сигнал дека на човекот му е потребна помош и поддршка. Затоа, со разбирање однесувајте се кон таа состојба на луѓето.

11. Бидете добри слушатели и зборувајте помалку.

12. Понекогаш, овозможете добрата идеја да поттикне од некој друг. Не е важно кој е прв, важно е тоа, до каде може да ве доведе.

13. Ако мислите дека човекот не е во право, тогаш и да го прекинете, нема да го застане. Додека не се искаже, тој ќе инсистира на своето.

14. Ако сакате да прекинете било каков спор, тогаш признајте дека можеби не сте во право. Тогаш ќе исчезне причината и спорот ќе се прекине.

15. Често давајте подароци на луѓето без некој повод. Тоа ќе покаже да не чекате празници и сакате да го израдувате човекот секојдневно.

16. Ако нешто ве нервира, бидете трпеливи, молчете, задржете ги емоциите. Не сечете се’ на самиот почеток. Едноставно дозволете му на човекот да се изјасни и обрнете внимание на тие моменти кои ви одговараат. По завршувањето на разговорот кажете што мислите.

7. Насмевнете се

18. Обраќајте му се на луѓето со полно име.

19. Секој разговор завршувајте го така да човекот остане во добро расположение.

20. Научете да простите.

извор:econet.ru

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: