Тие кои ви изгледаат јаки, челични, некршливи- тие исто имаат потреба за подршка и заштита

Зошто луѓето се делат на слаби и јаки? Не физички. Туку на ниво на мисли и постапки. Зошто едни цело време воздивнуваат, постојано бараат нечие учество и бесконечно очекуваат помош од секаде а другите ќе стиснат заби и шаки, молчејќи си помагаат самите на себе и стануваат подршка и заштита за други?

Кога ќе ми кажат дека се слаби, слаби од раѓање, исто како што се јаките дарувани, јас не верувам во тоа. Не верувам дека постојат луѓе кои од раѓање знаат да читаат и да пишуваат. Кога се обидуваат да ме убедат дека се слаби, како не можат да бидат јаки, бидејќи на јаките по определување не им е потребна подршка, а која е од животно значење за слабите, сакам да повлечам кочница и да се префрлам во друг воз.

Да се биде слаб- не е патологија. Да се биде јак- не е како боја на очи или облик на нос. И едно и друго се животни позиции. Избор кој секој сам си го прави. Програми кои го одредува начинот на живот.

Слаб човек е слаб затоа што не може да си дозволи себе си луксуз. Бидејќи ужива да биде таков, некој друг да биде подготвен да одговара не само за себе, туку и за слабиот. Би рекла дури дека слаби луѓе не постојат. Постојат оние на кои им е од корист да бидат слаби. Јаките се често јаки, не зато што така сакаат, туку немаат друг избор освен да бидат такви и точка. А што е позади таа точка од другата страна, само тие знаат. И на оние малубројните кои навистина сакаат да видат и разберат.

Често тие кои ви изгледаат јаки- челични, некршливи, тие на кои вие во лет ќе им кажете: ‘Ти си јак, ти ќе се снајдеш’ – тие исто имаат потреба за подршка и заштита. Љубов и топлина. Бидејќи се истрошени. Подлабоко се ранети. И уморот е драстично поголем. И осамени се повеќе. Бидејќи да се биде јак- тоа значи без размислување, да се прифатат ударите на себе. И со себе и само со себе да се пополнува било која празнина во било кој ѕид. Секоја дупка на било кој брод. Секогаш и сегде.

Чувајте се себеси повеќе. Чувајте се меѓусебно, едни со други. Ве молам. Затоа што не сте многу. И затоа што вашата сила често е ваше најслабо и најнезаштитено место.

автор: Олга Глазова

Извор:econet.ru

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: