Не е вистина дека личноста која ве сака не може да ве напушти

Длабоко и важно запишано од британскиот класик Оскар Вајлд за љубовта и взаемноста на чувствата:

‘Не е вистина дека личноста која ве сака не може да ве напушти! Можеби сепак може! Верувајте ми! Можеби! Ќе го направи тоа, порано или подоцна кога ќе сфати дека односот со вас нема да и’ носи радост и среќа, дека дава се’ од себе за вас, прави се’ за вас и многу се жртвува за да биде во ваша близина, но ништо не прима за возврат, туку ја разочаравте, кога ја ставивте на пијадестал, не ви подаде рака и не ве стави на заслужено место покрај себе…

Но, благодарејќи на неа вие бевте на тој пијадестал.. Таа знае дека ништо не треба да и’ давате за возврат, дека не мора да ја подигате на високо ниво, дека не мора да ризикувате и да се жртвувате ни најмалку, но за неа таквиот однос станува неподнослив..

Ќе ве напушти кога ќе сфати дека не ви значи онолку колку што вие и’ значите неа…нема да ви каже ништо, нема да ве обвини за ништо, дури нема да се посомнева дека ќе ве напушти…Навистина, глупо е и смешно да се бара взаемност, љубов и разбирање… Ќе замине тивко и што е најлошо, засекогаш…и уште полошо, фактот дека такви луѓе никогаш нема да ви се вратат.

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: