Пуштете ги луѓето кои не се подготвени да ве сакаат

Ова е најтешко што ќе го направите во животот, но и најважно. Престанете да разговарате со луѓе кои не сакаат да се менуваат. Престанете да се дружите со луѓе која не ги интересира вашата приватност. Знам дека копнеете да постигнете признание од сите околу вас, но тоа е копнеж кој ви го краде времето, силата, менталното и физичкото здравје…

Кога ќе почнете да се борите за животот со радост, со интерес и посветеност, нема сите да бидат подготвени да ве пратат кон таа цел. Тоа не значи дека поради тоа не смеете да бидете она што сте и дека мора да се менувате, тоа значи дека мора да ги пуштите оние кои не се подготвени да ве пратат. Ако сте од оние луѓе на кои им го посветувате своето време отфрлени, навредени, заборавени или игнорирани, не правете си себеси услуга нудејќи им го вашето време, сила и живот.

Вистина е дека не сте за секој и не се сите за вас. Тоа е она што ви прави така посебно чувство кога ќе најдете луѓе со кои ве врзува пријателство или взаемна љубов. Знаете колку е тоа вредно бидејќи претходно сте искусиле она што тоа не е. Што повеќе време поминувате обидувајќи се да се трудите да сакате некој кој за тоа не е способен, тоа повеќе време поминувате ускратувајќи си ја можноста за поврзување со некој друг.

На оваа планета постојат милијарди луѓе и многу од нив ќе ве запознаат на вашето ниво на интерес и посветеност. Што повеќе сте поврзани со луѓето кои ве користат како перница, опција, втор план или терапеут за нивното емоционално излекување, со тоа си го скратувате опкружувањето за кое копнеете. Можеби вас, ако престанете да се појавувате, нема да ве бара. Можеби врска, ако престанете да се обидувате- ќе престане. Ако престанете со пораки, телефонот со недели ќе молчи. Тоа не значи дека ќе го уништите односот, тоа значи дека единствено тој однос се одржува со енергијата која само вие ја дававте.

Тоа не е љубов, тоа е врзаност. Тоа е давање шанса на оние кои не заслужуваат! Заслужуваш многу, а постојат луѓе кои не треба да бидат во твојот живот. Кога тоа ќе го сфататите, сфаќате зошто сте толку загрижени кога поминувате време со луѓе, активности, места или ситуации кои не ви одговараат и не треба да бидат блиску и ви го крадат времето и силата. Ќе сфатите дека најважната работа која можете да ја направите за себе и за се’ околу себе е да се заштитите од такви луѓе.

Знам дека разбирате, затоа не губете време и сила, туку тргнете..

by Рита

Leave a Reply

Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

%d bloggers like this: