Покажи дека си подобар човек од оној кој те навредува – 8 ситуации кога молчењето е најдобар одговор

Разговорот е нормален и чест како и дишењето, но постојат многу моменти кога треба да молчите отколку да кажете било што. Понекогаш ниту најдобрите аргументи нема секогаш да ни ги донесат посакуваните резултати, туку токму молчењето. Понекогаш е тешко да се прифати и може да биде многу непријатно за другите, но вам може да ви биде од корист. Еве неколку причини зошто понекогаш молчењето е најдобро.

1. Не одговарајте на навреди. Навредите можат многу да ве заболат, а најлошата работа е што знаеме како да реагираме во такви ситуации. Наместо да ја кршите главата и да смислувате што ќе кажете, само пуштете. Молчењето ќе ве одржи на морално ниво.

2. Луѓето не ве слушаат секогаш; Сите водевме разговори во кои другите премногу зборуваа. Тоа што повеќе пати ве прекинуваат или разговараат додека се обидувате да влезете во збор е обесхрабрувачки. Нагласете ја обичната расправа во овие ситуации за да имате корист од слушањето.

3. Ви треба време да размислите; понекогаш е подобро да не кажете ништо отколку некоја глупост. Во разговорот еден на еден обично не можете само да замолчите, но тоа го можете кога се наоѓате во група. Не мора веднаш да одговорите на она што ви се бара, земете време колку што ви треба и размислете.

4. Слушањето е почитување. Понекогаш луѓето не бараат од вас одговор, дури и кога ви се чини дека бараат. Можеби сакате емоционално ослободување. Може да поддржи давање на предност на слушањето наместо говор, потпирајќи се повеќе на говорот на телото отколку на зборови.

5. Луѓето не се секогаш чесни; Кога луѓето не се однесуваат добронамерно, не им должите ништо. Ако мислите дека било кој одговор ќе биде изманипулиран и употребен против вас, кажете дека ништо не е во вашиот најдобар интерес. Не се спуштајте на нивно ниво.

6. Превземете одредена контрола; Тишината може да биде моќна. Во светот во кој зборуваме цел ден, секој ден, искористувањето на моментот за тишина е показател на силата. Мора да се бори против таа непријатност.

7. Да знаете кога е доста; За се’ постои време и место, а разговорот не е исклучок. За да го преживеете животот со било каква самопочит, мора да знаете кога да се исклучите во критични општествени ситуации. Ако тоа не го направите, тоа ќе му смета на вашиот личен раст.

8. Внимавајте во какви разговори влегувате. Постојат случаи кога е подобро да молчите за да не паднете во неволја. Во такви ситуации мора добро да се замислите за последиците пред да се впуштите во таква врста на разговор. Ваквите ситуации бараат позитивно размислување за да одржите рамнотежа.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: