Сакам, но подготвена сум да заминам засекогаш

Не сакам да се смета за општа карактеристика…Но, се случува, често се случува. Мажот премногу да се опушти по зборовите ‘Те сакам’. Кај него настапува состојба слично на она- ‘Па тоа е тоа, таа нема никаде да замине’. И навистина во најголем број случаи, никаде не оди: се вљуби и ‘се залепи’.

Од тој момент, без оглед колку ладно и со барања и’ се обраќа, колку да ја потценува и понижува – се’ му се може. ‘Те сакам’ оправдува се’. И мажите многу добро ја усвојуваат оваа лекција. Огромен број на жени паѓа на тој однос- чека, трпи, објаснува, се правда.

Мажот виртуелните препреки ги гледа како вистински, а жената чека погодно време, понекогаш со години. А времето секогаш не е вистинско. Токму сега е најпогодно време за љубов и односи. Тоа се вика ‘денес’. Се’ друго се илузии и фантазии. Иднината, плановите, перспективи, ветувања- ова се мамки кои искусните мажи ги фрлаат за одоговлекување и на кое ги фаќаат жените кои ги сакаат.

Сите се зависни од љубов. Сите без исклучок. А по што се разликува зависна личност од условно здрава? Кај условно здрава личност, постојат и вредности од повисок ред- на пример, самодоверба, достоинство, чувство на своја единственост, душевен комфор. Ако ова внатрешно чувство исчезне, тогаш не станува збор за љубов, туку за нешто ранливо и болно. Само ‘сакам’ се претвора во ‘прави со мене што сакаш, бидејќи не можам да живеам без тебе’.

А ‘Сакам’ е живот. Те сакам, ама нема да ти го дадам својот живот. Те сакам, но нема да дозволам да бидам шутирана и да не бидам прашана. Се’ ќе направам за тебе, но ако престанам да бидам значајна за тебе, ќе си одам. Ќе тргнам со тебе на крајот на светот, ако за мене и моите цели има таму место. Ќе бидам со тебе се додека ме гледаш, ме цениш и ме почитуваш мене, додека ме сакаш. Те сакам и некогаш ако не бидам со тебе, ако тоа се случи, можам да се вљубам во друг.

‘Сакам, но подготвена сум да си одам’- тоа ги руши сите вообичаено зависни обрасци на мислење и однесување.

‘Сакам ама сум подготвена да си одам’ – држи заедно, посилно од било какви окови и ланци.

Ви посакувам љубов.

Lilija Akhremcik

извор: econet.ru

Leave a Reply

Up ↑

%d