Како да се излезе од врска во која нема повеќе љубов ?

Не е секогаш лесно да се прекине врска со својот партнер. Меѓутоа, кога ќе сфатиме дека во врската нема повеќе љубов, не ни преостанува ништо друго освен да се излезе од неа. Постојат четири чекори кои можат да ви помогнат да излезете од лоша врска. Познавајќи ги овие четири фази можете да започнете процес на оздравување и да го завршите односот кон личноста која престанавте да ја сакате.

1. Прв и најважен чекор е да препознаете дека имате проблем. Дали сте егоцентрични? Егоцентричност е честа причина за распаѓање на врската. Кога сте егоцентрични тогаш своите мисли и чувства ги задржувате за себе. Можете да откриете дека го критикувате партнерот, а всушност само го обвинувате за своите недостатоци.

Дали сте жртва? Кога личноста има улога на жртва во врска, таа не ја планира својата емоционална болка. Можеби ќе се чувствувате повредено и ќе го истурите тоа врз партнерот кога работите не се случуваат онака како што посакувате. Личностите кои изигруваат жртви имаат ниска самопочит и тешко им е да ја искажат својата болка и страдање.

2. Вториот чекор во опоравувањето е свеста. Ако сте живееле живот насочен само на себе тогаш мора да признаете дека имате проблем. Мора да одлучите што сакате да направите по тоа прашање. Дали сте подготвени да го промените своето размислување и однесување за да го излечите односот? Дали вашиот партнер е подготвен да се промени за да биде вашиот однос поздрав?

3. Третиот чекор во прекинувањето на врската со некој кој повеќе не чувствува љубов е донесување на одлука. Одлучувате ли да простите и заборавите, да тргнете напред или да се обидете да ја поправите штетата и да се поправите себеси? Најверојатно ќе бидете во искушение да одлучите да простите и да заборавите. Но, потребно е да се собере храброст да се признае дека не е можно се’ да се поправи. Кога љубовта ќе исчезне може да се одржи љубовта на здрав начин.

4. За да научите како да ја прекинете врската без љубов, мора да разберете што тргнало лошо. Дали станавте незадоволни поради недостаток на интимност или темата за интимност предолго се споменува и игнорира? Може да постои и искрен страв дека вашиот партнер ќе замине ако не постапите. Во секој случај, ако ја разбирате основната причина на проблемот, можат да се пронајдат креативни решенија.

Луѓето кои не се среќни во својата врска често почнуваат да ги обвинуваат другите. Тие мислат дека не направиле ништо лошо со што заслужуваат да бидат несреќни. Да се научи да се прекине врска без љубов значи да се работи на менување на себеси. Можете да го подобрите животот и повторно да започнете здрава и исполнета врска.

Leave a Reply

Up ↑

%d