Мажите и жените различно ги доживуваат кризните години

Кризата на средните години, кај жените воглавно се промени за кои често ниту самите не се свесни. Жените многу рано почнуваат да го доживуваат старењето и често се многу уплашени иако реалноста е подобра од она што очекуваaт.

Токму се влегувањето во зрело доба многу жени престануваат да се грижат за себе, додека некои дури тогаш почнуваат да посветуваат многу внимание на себе и на својот изглед, бидејќи сфаќаат дека годините поминуваат и никогаш нема да бидат помлади отколку сега.

Кај мажите кризата на средните години повеќе е поврзана со желбата да се докажат себеси и на луѓето околу себе. Многумина така почнуваат да се занимаваат со спорт, да го одржуваат физичкиот изглед, а некои во оваа доба ќе се разведат или ќе најдат помлада љубовница.

Постојат многу едноставни и ефикасни начини да ја пребродите кризата на средните години.

1. Направете контрола на својот живот; Обично кога ќе влеземе во криза на средните години ќе не’ преплави чувство дека не го контролираме својот живот.

Нашето тело почнува да се менува во својот ритам и не постои начин да го запреме. Токму во овој период нашето здравје е во најризична позиција и многу често токму во тoa време почнуваат да се јавуваат некои тегоби на кои често не можеме да влијаеме.

Затоа е многу важно да се најде нешто што можете да контролирате, за себеси да си создадете чувство на контрола.

2. Поставете си себеси цел; Ако не можете себеси да си поставите некоја долгорочна цел,тогаш направете план за неколку помали цели кои секојдневно ќе ги исполнувате. Не дозволувајте си себеси да заглавите во секојдневието и во работите кои не ви носат никакво задоволство или корист.

Ако успеете да направите само еден мал чекор кон напред, ако си поставите себеси и најмала цел, енергијата ќе се зголеми и ќе се појави ново значење во вашиот живот.

3. Решете се од се’ што е непотребно; Кризата на средните години е метафорички слична на ситуациите кога пеперутката излегува од чаура.

Ослободување од старото, она што умира и отуѓува. Тоа можат да бидат нереални очекувања, работи и луѓе кои ви ја одземаат енергијата и времето. Решете се од токсични пријатели, роднини и се’ она што не ви дозволува да тргнете напред. Дури кога ќе можете да тргнете напред без она што може да ве успори и спречува, ќе можете вистински да уживате во животот кој е покрај вас.

Кризата на средните години не мора да биде лоша како што многумина опишуваат и доживуваат. Кризата на средните години може да биде почеток на една убава животна фаза која е пред вас.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: