Не постои ништо поубаво од добро срце и чиста душа

Големите луѓе не потценуваат, тоа го прават само ситните души кои зграбиле парче влијание или власт и почнуваат да се однесуваат како да се некое боженство. Тие покажуваат колку човекот може ниско да падне, колку некои работи можат да излезат од неговата уста и колку неубаво може да изгледа на тие климави нозе.

Ситните души ги убиваат другите во поим, бидејќи во нив е се’ несреќно и несредено, бидејќи не се сакани и никогаш не го запознале поимот на почитување и самопочитување.

Големите луѓе не ги потценуваат другите, ги потценуваат оние кои се изгубени и кои покрај се’ остануваат сами и празни во својот лажен сјај, кој наскоро ќе избледи.

Големите луѓе ги подржуваат другите, им даваат крила, бидејќи имаат во себе неограничен потенцијал, кој остава подобар свет околу нив. Затоа кога ќе се најдете во ситуација во која некој ве потценува и понижува, не возвраќајте им на тие луѓе со иста мера, сожалете ги, тие си пресудиле себеси, а не вас.

Leave a Reply

Up ↑

%d