Знам што значи да се сакаш себеси

Знам што значи да се сакаш себеси. Тоа значи наутро да се будам повеќе не размислувајќи како на светот постои некој посреќен, поубав, попаметен, помудар и подобар од мене. Тоа значи да се гледам во огледало и не сакам да го тргнам погледот од својот одраз. Му верувам него. Воопшто не е важно дали сум нашминкана или не, ниту во какво сум расположение. Едноставно му верувам на она што блеска и гори во моето срце.

Знам што значи да се сакаш себеси. Не чекам повеќе на некои случувања, состаноци, прилики, родендени, прослави, викенди… Не чекам љубов и внимание! Си дозволувам себеси да бидам среќна денес, сега. Ги гледам минувачите право во очи, не го спуштам погледот на валканиот асфалт. Знам дека светот околу мене е прекрасен, како што беше одамна.

Знам што значи да се сакаш себеси. Се радувам на секој успех на блиските, далечните, оние кои си заминаа и заборавените. Се радувам што живеат, дишат, создаваат, што успеваат и нешто постигнуваат. Затоа што нивниот успех ниту најмалку не го намалува овој пламен во мене.

Од тоа не станувам помалку прекрасна, не станувам помалку сакана и заштитена. Затао што во мене постои длабочина во која има место и за нивниот успех.

Способна сум да бидам дел од нивната радост и со цело свое битите сфаќам дека секој нивен успех е исти така успех и радост на целиот свет- што значи дека е како и цел свет, нивниот успех дел од мене.

Знам што значи да се сакаш себе. Не се жалам повеќе на животот. Ги сакам дури и проблемите. Ја дочекувам секоја препрека со насмевка и смисла за хумор, сфаќајќи дека од неа расте силата и трпението.

Ја обожавам земјата, градот и улицата во која живеам. Го обожавам погледот од прозорецот, минувачите. Дури и такви, депресивни. Бидејќи и тие еден ден сигурно ќе научат што значи да се сакаш себеси.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: