Депресија: Војна со себе

Се борев во сериозна битка. Имам лузни кои се внатрешни. Слабо се гледаат надворешно.

А тие внатрешните лузни се уште полоши од физичките лузни. Оваа моја битка траеше седум години и речиси ми го зеде животот.

Сепак дојдов, видов и победив. И тоа воопшто не беше лесно. Дозволете ми да ви кажам за битка со која се борев наречена: “Големо депресивно растројство”.

Големо депресивно растројство е сериозна ментална болест. Сепак, многумина сè уште не ја гледаат како таква. Ако се обидете да му кажете на некој кој нема поим за депресија, тие често пати ќе ви кажат: ‘Само поминувате низ лоша фаза. Размислувајте повеќе позитивно и ќе бидете силни’.

Или ќе ви кажат нешто како: ‘Не бидете слаби. Некои луѓе поминуваат низ многу полош период од вас’.

А она што тие навистина треба да ви кажат: ‘Барајте помош веднаш!’ Многу луѓе сѐ уште не разбираат дека депресијата е болест, а не само тага. Тие не знаат дека не можете да спиете ноќе. Тие не разбираат како не можете да се концентрирате и да функционирате со нормални активности од ден на ден. Тие исто така не знаат дека депресијата исто така може да предизвика физички стрес. Дека луѓето умираат од оваа болест секоја година. Депресијата удира право во срцето, тоа тешко се поднесува и често може да заврши фатално.

Кога ми беше дијагностицирано големо депресивно нарушување на возраст од дваесет години- јас тоа го негирав. Знаев дека нешто ми се случува, но се плашев од социјалните стигми на ментална болест. Луѓето правеа забава од депресијата. Многумина дури сметаа дека оние кои страдаат од депресија се всушност луди.

Сепак, не бев луда. Јас бев во депресија скоро дваесет години. Од колеџ, па кога работев со скратено работно време, па кога бев во потрага по љубов на сите погрешни места. Никој не знаеше колку страдав. Од страв одбивав помош. Избрав да си молчам. Темнината ме проголта цела.

Ј.К. Роулинг е еден од моите омилени автори на книги и во нејзиниот Хари Потер, постојат “дементори”. Дементорите во суштина изгледаат како мрачни режачи. Демон кој сака да ја цица среќата и животот од сè и секого. Во книгата луѓето кои се среќаваат со нив велат: “Почувствував дека никогаш повеќе нема да бидам весела”. Токму така се чувствува депресијата.

Токму така се чувствував толку долго. Една недела пред мојот дваесет и шести роденден, јас веќе редовно примав четири лекови на рецепт. И веќе бев во исчекување да умрам, но, сепак Бог реши да ме задржи тука. Поминав една недела во болница. Во тој момент бев само уморна. Уморна од страдање. Уморна од тоа што се срамам и се плашам.

Па, конечно решив да побарам помош. Бев кај терапевт и паралелно земав антидепресиви. Но, лековите често пати ме правеа да се чувствувам полошо. (иако за некои луѓе тоа одлично функционира).

Затоа морав да најдам алтернативни терапевтски методи за да ме вратат во нормала. Почнав со пишување и вежбање. Исто така, се чувствував подобро кога разговарав за тоа што се случуваше со мене, наместо да молчам и да оставам сè во мене. Тоа ми беше најлошото расположение. Порано ќе го држев во себе сè додека не почувствував дека ќе експлодирам.

Но, тоа почна да се менува. Најпосле почнав да го враќам мојот живот на вистинскиот пат, малку по малку … но тоа не запре таму.

Кога веќе почувствував дека се враќам во нормала, почнав да инсистирам никој да не се плаши или да се срами од својата депресија. Да се помогне беше вистинскиот одговор на заздравувањето. Затоа станав адвокат. Ја споделив мојата приказна по социјалните медиуми.

Почнав да објавувам факти и статистики за да им докажам на другите колку е сериозна оваа болест. Почна да се посветува повеќе внимание меѓу луѓето. Се јавуваа многумина со слични приказни. Еден од моите видеа достигна гледаност над четириесет илјади луѓе. Исто така, напишав книга која се однесува на моите искуства за големото депресивно растројство. И како го започнав патот кон закрепнување.

Битката што се обиде да ми го одземе животот, не ме уби како што се обидуваше. Сега се борам за другите што се уште ја водат оваа битка. Битка во која толку многу се чувствуваат како губитници. Сепак, јас сум тука за да им кажам дека не се откажуваат. Продолжете да се борите затоа што вашиот живот вреди да се живее.

Извор: Thought Catalog

Јасмин Пјер

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: