Не толерирајте повеќе љубомора- не се газете себеси, туку почитувајте се

Дали некогаш сте се запрашале дали вашиот партнер ве лаже за тоа каде оди? Дали некогаш сте уништиле совршена вечер обвинувајќи го вашиот партнер дека направил нешто за што сте сигурни дека тој не сторил? Сето ова и многу повеќе се знаци на љубомора.

Никој не сака да биде љубоморен бидејќи тоа е љубомора што предизвикува недоверба, ја намалува самодовербата и може да ја расипе инаку одличната врска.

Еве осум совети кои можат да ви помогнат да ја надминете љубомората.

1. Броите до десет

Нема ништо забавно да забележите дека вашиот партнер флертува и да и намигнува на друга личност или да ви кажува за некоја славна личност како за симпатија, но тоа не се работи за кои треба да се вознемирувате.

Секогаш кога ќе почнете да се лутите од љубомора, затворете ги очите и броите до десет. По десет секунди, запрашајте се дали навистина вреди да си го уништите денот. Ако, пак, треба да разговарате за ова со вашиот партнер, сторете го тоа мирно. Наместо да викате, кажете со мирен тон дека ваквите работи ви прават непријатно.

2. Верувајте им на вашите инстинкти

Советите погоре се наменети за луѓе кои се соочуваат со непотребна љубомора, а не за оние кои имаат оправдани причини да бидат сомнителни кон партнерот, како што е партнер кој лаже, крие некои врски и слично.

Од каде знаете дека вашиот партнер ви е верен? Наједноставниот одговор е да им верувате на вашите инстинкти. Ако претерувате за нешто глупаво или ирелевантно, вашиот инстинкт ви кажува дека нешто не е во ред и веројатно сте во право.

Разговарајте со вашиот партнер за тоа како се чувствувате смирени и почитувани и влезете во срцето на проблемот што ја уништува вашата врска.

3. Работете на градење доверба

Довербата е суштински аспект на здравата, среќна и задоволувачка врска. Надминувањето на љубомората подразбира здраво ниво на доверба. Не лажете се едни со други, бидете одговорни за своите постапки, изразувајте ги своите чувства, не правете ништо што не би сакале да ви го прави вашиот партнер, покажете дека сте сигурна личност.

Правејќи ги овие работи, вие и вашиот партнер ќе изградите здрава доверба што ќе направи да се чувствувате безбедно и сакано во врската. Запомнете дека никој не е совршен и ќе има некои ситуации кога ќе се повредите ненамерно и затоа можете понекогаш да игнорирате некои работи.

4. Повеќе сакајте се себеси

Љубомората честопати произлегува од проблеми со самодовербата. Можеби не се чувствувате достојни да имате нечија безрезервна наклонетост или можеби некој ја изневерил вашата доверба во минатото и поради тоа се чувствувавте непријатно кога повторно се за љубивте.

Здравата врска произлегува од здравото ниво на -љубов кон себе. Зајакнувањето на самољубието помага и да се надмине љубомората. Поминете повеќе време со себе, ценете ја сопствената компанија и обучете се на самодоверба.

5. Изразете ги своите чувства

Она што вие и вашиот партнер го сметате за соодветно однесување во врската, може да биде сосема поинакво и затоа е важно да го искажете она што го чувствувате. Добро комуницирање на вашите чувства е важен чекор за надминување на љубомората. Да бидете свесни за какви постапки и однесување ќе му наштетат на вашиот партнер и обратно ќе ви помогне вие ​​и вашиот партнер да изградите здрава врска.

6. Размислете за советување

Љубомората честопати произлегува од нешто што ви се случувало во минатото. Можеби сте имале трауматично детство или некој во кој верувате ве повредило емоционално, вербално или физички. Без оглед на случајот, терапијата може да помогне.

Разговорот со професионални личности може да ви помогне да ја достигнете причината за љубомора, а терапевтот исто така може да ви обезбеди механизми за справување со лутината или љубомората во иднина.

7. Прилагодете ги вашите очекувања во врска со врската

Понекогаш луѓето имаат нереални очекувања од партнерот. Само затоа што сте во врска не значи дека сте ја изгубиле можноста да најдете некој друг привлечен. Да забележите некого надвор од вашата моментална романса, не значи дека нешто не е во ред со вашата врска или дека не сте посветени на вашиот партнер.

Имајте на ум дека прилагодувањето на вашите очекувања не значи намалување на вашите стандарди. Вие не треба да бидете со некој што прави да се чувствувате лошо.

8. Изразувајте љубомора на здрав начин

Љубомората, доколку е изразена веднаш и на здрав начин, може да им помогне на паровите да покажат поголема благодарност еден кон друг, да не го земаат својот партнер здраво за готово и да се однесуваат како гласник кога нешто изгледа погрешно.

Но, повторно, начинот на кој ја изразувате љубомората ќе биде одлучувачки фактор за тоа колку ви помага. Ако му викате на вашиот партнер, тоа сигурно нема да даде позитивен резултат. Но, ако со почит ја искажете својата загриженост, вие и вашиот партнер можете да ја користите љубомората како можност да научите и да пораснете како двојка.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: