Дали упорно се борите за љубовна врска која всушност не постои?

Без оглед на тоа колку би сакате да ги „затворите очи“ во таква ситуација, мора искрено да си ги поставите прашањата. „Дали сум подготвен/а да продолжам со врската дури и под такви услови“?
Престанете да го проверувате својот живот на часовникот на другата личност.

Пред мене, на столицата, седи прекрасна Маша, со очи полни со болка и очај, раскажувајќи ја нејзината приказна. Уникатна и неповторлива за неа, со прекрасни моменти, летови во сон и јаве, и неочекуван пад во бездна на недоволство и неразбирање.”Што треба да направам?

Многу го љубам својот партнер. Но во последно време чувствувам дека се промени. Кога се среќаваме, само се расправаме, ги средуваме ‘работите’, се навредувавме. Дури и зборувавме за најдоброто време за венчавка. И сега се плашам дека сите наши планови навистина ќе се распаднат. Тој се лути, груб е кон мене, ме навредува, но најверојатно тоа е бидејќи и тој се чувствува лошо. Но, не сакам да го изгубам, бидејќи ништо не ни оди толку добро.

Мојата љубов кон него, воопшто, е најдобрата работа што се случила и е дел од мојот живот. Ве молам, помогнете ми да ја задржам нашата врска!”

Љубовта е прекрасно чувство, но истовремено може да го потопи човекот во бездната на искуства, да го натера да издржува болка и да се изгуби во остварувањето.

Понекогаш е тешко да се одржи врска, а по некое време и да се пушти. Овие приказни се разликуваат во деталите и нијансите на чувствата, но сите исто толку длабоко болат и со години го кршат лицето кое најмногу сака да ја задржи врската, не внимавајќи на последиците.

Анализирајќи ја ситуацијата на Маша во потрага по излез, дознаваме дека таа ја презема целата болка и одговорност, обидувајќи се да биде добра, да работи на себе. Партнерот не го презема својот дел од одговорноста, продолжува да се однесува на истиот начин. Уште нешто, момчето ја игнорира и ги нарушува нејзините потреби, што може сериозно да ја навреди со зборови и понекогаш дури и со дела. Сепак, ова состојба не може долго да трае.

Акумулирајќи се’, предизвикува или бунт кај девојката, или таа се претвора во жртва. Како да се спасиме од деструктивните емоции и да не се чувствуваме како жртва? Без оглед на тоа колку сакате да ги “затворите очи” во таква ситуација, мора да си го поставите искрено прашањето: “Дали сум подготвен да продолжам со врската и под такви услови?”

Одговорот ќе биде вашата одлука, која може да го промени однесувањето на човекот, ако му е важна врската. Но, исто бидете подготвени дека промените можеби нема да се случат. Можете да сфатите колку партнерот ја цени врската со создавање заеднички договори и поставување одредени правила кои ќе ги регулираат односите во парот. Ако партнерот не е подготвен да ги постави и почитува (без оглед од кои причини!), тогаш ќе биде потребно да се констатира дека врската не може да продолжи да се развива.

Да, потребна е многу храброст за да се признае дека нема врска, бидејќи нема взаемни обврски, почитување и договори. На крајот на краиштата, вие сте тие кои му дозволувате на вашиот партнер да се однесува така кон вас, без почит, прифаќајќи ги сите негови непослушности.

Одморете се, земете позиција на набљудувач. Гледајте и оценете за себе, за своите емоции. Размислете зошто вие имате тешкотии во врската, кои ваши недостатоци можат да пречат или, пак, помогнат. Почнете да работите на нив.

Запомнете, вашата одговорност не е да го воспитувате партнерот, туку да донесете одлука да не дозволувате непочитување кон вас. Време е да се спасите, вашите чувства и емоции. Време е да размислите за вашите планови и вредности, да престанете да го проверувате својот живот на часовникот на другите. Штом почнете да размислувате и да се однесувате на овој начин, сè ќе се врати во нормала, и чувствата, и мислите, и односите.

Автор: Јулија Купреикина

https://econet.ru/articles/165564-otnosheniya-kotoryh-net

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: