Огорченоста е само ваш избор

Ние сме свои господари во смисла на прифаќање или одбивање деструктивни постапки, зборови и емоции. Ако од време на време не вклучите здрав скептицизам, може да се пронајдете себеси во било кој филм или книга. Исто така, паранојата на навреди може да ве преплави во еден момент од нула до сто, освен ако, се разбира, вие сами не се подготвите за ова.

Навстина, тоа е само ваш избор: да ве навреди или не. Да го прифатите или да не го прифатите бранот на туѓа негативност. И исто така – дали да ги читате статусите на другите на социјалните мрежи во потрага по скриени навредливи значења? Дали да ги разгледувате сликите и спомените на вашата страница, што дополнително “ве раздразнува”?

За огорченоста

Или можеби просто можете да одлетате – во голем балон на вашиот сон и можности. Не гледајте низ прозорецот – со кого човекот таму шета? Не се хранете со слатките отрови од разговорите и озборуањата. Човекот се однесува неправедно кон вас – се обидува, ве срами, потполно ве обезвреднува. Што да правите во оваа ситуација? Да ја раскинете врската и буквално да престанете да живеете? Или да го видите овој многу неважен „временски“ скандал како нов и интересен животен обрат?

Ако му дозволите слобода на вашите вистински емоции, тогаш нема да се залажувате сами себе – погледнете, обидот на ‘некој таму’ ќе се распрсне и ќе замине негде. Нема повеќе смисла да ја негувате. Особено во врска со партнер кој е способен да ве повреди.

Треба да имате предвид дека вашиот злосторник може да има болни реакции поради неговите повреди или начинот на живот. Затоа – отфрлете го! Размислете – подобро е да биде како порано, да бидете весели и полни со живот. Такви се парадоксите на огорченоста.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: