Внимавајте на себе, бидејќи за некој сте најважни

Внимавајте на себе. Тоа е така потребно се додека постои барем едно суштество на кое сте му потребни.

Лекарот Есфир Лововна работел во опколениот Ленинград. Им давал млеко од соја на доилките, исцрпени и потемнети од глад. Набљудувајќи ги како жените го пијат млекото, видел дека сите тие се обидуваа мелкото да го стават во шишињата за бебињата.

Тој им рекол: ‘Ако не пиете млеко, ќе умрете. А вашето дете ќе остане во овој ладен простор во вашата близина. И исто така ќе умре. Затоа, пијте млеко, за да го спасите вашето дете.

И беа присилени да пијат.

И затоа внимавајте на себе, иако тие зборови звучат диво и чудно. Како можете да се заштитите од лошите луѓе, неправдата, тешките барања, секојдневните бури ако не внимавате на себе? Мора да зајакнете и да ја чувате својата сила. И мора да бидете љубезни и да им помогнете на сите. На вашето дете нема да им треба никој друг ако вас ви се случи нешто лошо. Кој ќе му даде љубов? А саканите ќе останат без вас и ќе се разболат.

А ако немате никој, секогаш можете да пронајдете некој на кој сте му потребни. И мора ‘да пиете млеко’. Шетајте на свеж воздух. Занемарете ги непријателите. Одете во некое одморалиште и купете си убави работи за да си угодите и да живеете подолго. Можете да останете здрави и во добро расположение.

И помогнете им на другите луѓе да се грижат за себе. Ова е така тешко да се научи ако човекот не знае како и ако навикна да живее за другите и да умре за другите.

Значи – грижете се за себе за да можете правилно да се грижите за другите. Посебно за вашите најмили.

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: